keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Lähiruokaa Facebookin kautta

Olin eilen erilaisilla ruokaostoksilla. Kaverini oli vinkannut minua Facebookin paikallisesta REKO lähiruokaryhmästä. Tässä suljetussa Facebook-ryhmässä lähiruokatuottajat markkinoivat omia tuotteitaan, joista ostajat tekevät tilauksia. Tuottajat ja ostajat tapaavat sovittuna ajankohtana, jossa kuluttaja ostaa ruokansa suoraan tuottajalta ilman välikäsiä.


Tein kokeilumielessä ensimmäisen tilauksen tässä Facebook-ryhmässä ja tilasin 2,2 kiloa kyytön luomujauhelihaa. Menin eilen paikallisen REKO lähiruokaryhmän tapahtumaan Kokkolan ruotsinkielisen yläkoulun pihalle, jossa tuottajat ja kuluttajat kohtasivat. Ostajia näytti olevan runsaasti liikkeellä ja tämä uusi kaupankäyntimuoto näytti toimivan hyvin. Myynnissä näytti olevan laaja kirjo erilaisia tuotteita kuten lihoja, kananmunia, juureksia ja juustoja. Ylikallion Kyyttötilan myyntipiste löytyi ja tein ennakkoon tehdystä tilauksesta kaupat käteisellä. Sain tilaamani kyytön jauhelihat valmiiksi pakattuna kuitin kera ja minun ensimmäiset REKO-kaupat oli tehty. Asiointi oli mukavaa, helppoa ja nopeaa. Ja mikä tärkeintä, oli hienoa saada puhdasta ruokaa, jonka alkuperän tiedän.


Mitä REKO tarkoittaa?

Rejäl konsumtion, lyhennettynä REKO tarkoittaa yksinkertaisuudessaan: ”Luotettavaa kuluttamista, siistiä, mukavaa ja reilua”.

Luomu portteria

Portterinen jauhelihapiirakka


Valmistusaineet

pohja:
2 munaa
2 dl portteria
4 dl vehnäjauhoja
öljyä
suolaa

täyte:
n. 450 g (kyyttö)jauhelihaa
3 rkl tomaattipyreetä
200 g kermaviiliä
1/2 pussia sipulikeittoainesta
oreganoa

pinnalle:

n. 300 g emmentaljuustoa


Valmistusohje

Sekoita pohjan ainekset löysäksi taikinaksi levitä se leivinpaperin päälle piirakkavuokaan.

Paista jauheliha ja yhdistä se muihin täytteen aineksiin. Käytä maustamiseen tuoretta tai kuivattua oreganoa makusi mukaan.



Levitä täyte pohjan päälle ja ripottele päälle kuorrutusjuusto.


Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuutin ajan, kunnes juusto sulaa kauniin ruskeaksi. 
 





 
Voit tarjota piirakan seurana makeutta tuovaa chutney-hedelmäsosetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti