keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Grillimaisteri

Minun yhtenä elämän mottonani on, että elämässä pitää olla positiivista hulluutta ja uskallusta kokeilla eri asioita. Tästä ajattelusta juontuu osittain blogini nimikin. Tästä tuoreena esimerkkinä on osallistuminen Lidlin Grillimaisteri kilpailuun viime viikonloppuna. Hain tähän kilpailuun jo viime vuonna, mutta silloin hakemus ei vielä tärpännyt. Tänä vuonna yritin uudelleen ja sainkin kutsun 7.6. pidettyyn Jyväskylän osakilpailuun.

 
Näitä grillimaisteri kisailuja järjestetään tänä vuonna yhdeksällä eri paikkakunnalla. Jokaiselta paikkakunnalta valitaan yksi paras grillaaja Helsingissä käytävään finaaliin tavoittelemaan virallista grillimaisterin titteliä ja grillauksen Suomen mestaruutta. Minun kotipaikkaani lähimmät kiertuepaikkakunnat olivat Oulu ja Jyväskylä, joista Jyväskylän osakilpailuun laitoin hakemuksen.
 
 

Kilpailut järjestettiin Jyväskylän Aren aukiolla. Paikalle oli kertynyt runsaasti yleisöä ja aurinkoinen sää suosi tapahtumaa. Minä kilpailin ensimmäisessä alkuerässä yhdeksän muun grillaajan kanssa. Saimme ennen kisan alkua raaka-aineet, joista piti sitten kehitellä mahdollisimman herkullinen ja näyttävä annos 30 minuutissa kaasugrillillä.

Arttu Harkki ja Meri-Tuuli Lindström haastattelevat mitä Hullun Kokin grillistä on valmistumassa
Tiukkaa kamppailua 1. karsintakierroksella
Ensimmäisen erän pakolliset raaka-aineet olivat: Pulled Beef, chorizo raakamakkara, pekoni, halloumijuusto, luomuvoi ja creme fraiche. Näistä aineksista valmistin club sandwichin pulled beefistä ja pekonista, chorizo-halloumivartaan, grillattua ananasta, valkosipulileipää ja tzatsikia. Aika riitti annoksen valmistamiseen ihan hyvin ja olin kokonaisuuteen ihan tyytyväinen. Annos näytti kelpaavan ja maistuvan myös tuomareille, kun pääsin annoksella Jyväskylän finaalikierrokselle.

1. karsintakierroksen annos tuomariston arvioitavana
Grillattu ananas oli tuomariston mieleen
Tuomariston maistelun jälkeen annos näyttää jo melko räjähtäneeltä
Jyväskylän finaalin pakolliset raaka-aineet olivat Spareribs, Pulled Chicken, pekoni, vuohenjuusto, luomuvoi ja creme fraiche. Näistä valmistin mm. kana-vuohenjuusto minihampurilaiset ja kasvisnyytin. Tuomarit kehuivat annoksen esillepanoa ja creme fraiche -pohjaista hampurilaiskastiketta. Miinuspuolena finaaliannoksessani oli, että kasvisnyytin kaikki kasvikset eivät olleet kypsyneet tarpeeksi. Kokonaisuutena olin omiin suorituksiin kohtuullisen tyytyväinen ja pahempia mokailuja ei sattunut.

Finaalin jälkeen Kokkia jo janottaa
Hullun Kokin finaali annos

Voittoa finaalissa ei tullut, eikä se päämääränä missään nimessä ollutkaan. Kilpailu oli ennen kaikkea hieno ja hauska kokemus.

Tässä hauska koostevideo Jyväskylän Grillimaisteri-tapahtumasta, jossa Hullu Kokkikin vilahtaa

 

 


Kokonaisena grillattu porsaanfilee

 

Valmistusaineet:


n. 1 kg porsaan ulkofileetä

Marinadi:
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl valkoviinietikkaa
3 valkosipulinkynttä puserrettuna
2 salottisipulia suikaleina
2 rkl Grillimaisteri Churrasco -marinointikastiketta
1 tl sokeria
3 tl Grillimaisteri BBQ RUB, Salty Seasoning -maustesekoitusta
suolaa, mustapippuria

Marinadin valmistusaineet
Mausteöljy:
1/2 dl oliiviöljyä
2 tl Grillimaisteri BBQ RUB, Smoky BBQ -maustesekoitusta
2 rkl sitruunamehuhua
 

Valmistusohje:

 

Sekoita marinadi ja valele se fileen päälle. Sulje liha tiiviiseen astiaan tai muovipussiin. Anna maustua vähintään muutama tunti, mielellään yön yli. Kääntele pariin otteeseen.


 
Sekoita mausteöljyn ainekset. Pyyhi ylimääräinen marinadi pois ennen grillaamista. Grillaa fileetä melko kuumassa grillissä noin 40 minuuttia välillä käännellen ja sivellen mausteöljyllä, kunnes liha on kypsää.
 

Anna vetäytyä folioon käärittynä ennen annospaloiksi leikkaamista. Tarjoa avokado-tomaattisalsan kanssa.

Avokado-tomaattisalsa


Valmistusaineet:

 

3 tomaatin lihat kuutioina
2 kypsää avokadoa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
Grillimaisteri Allround grillimaustesekoitusta myllystä
1 limetin mehu
tuoretta basilikaa

Valmistusohje:

 

Kuori tomaatit ja poista siemenet. Kuutioi tomaatin liha kuutioiksi, samoin avokadot. Sekoita joukkoon hienonnettu valkosipulin kynsi, grillausmauste ja limetin mehu. Kääntele lopuksi joukkoon hienonnetut basilikanlehdet.

 
 

* Kaikki raaka-aineet (pois lukien liha) on saatu Grillimaisteri-tapahtuman kautta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti